Siz Hiç İncir Uyuttunuz Mu?

Siz Hiç İncir Uyuttunuz Mu?

Siz Hiç İncir Uyuttunuz Mu?

Evet incir uyur hem de mışıl mışıl uyur. Bu lezzet dolu tatlıya bu ismin nasıl verildiğini, özenle hazırladığınız tatlılarınızın üzerine tertemiz bir mutfak havlusunu tatlı tatlı örterken daha iyi anlayacaksınız sanırım.

İncir, nohut, kuzu kulağı, çam kozalağı gibi bitkilerin yüzyıllardır mayalama özelliği olduğunu biliniyor ve kullanılıyor. Gaziantep yöresinde keçi sütünü ham incirle mayalayarak yaptıkları Teleme adında enfes bir peynir türü var mesela. Ayrıca Adana yöresinde incire "maya" diyorlar, bunu atalarımızın inciri direkt maya olarak kullanmış olmalarına bağlayabiliriz.

Yüzyıllardır maya olarak da kullanılan incirle bir tatlı yapmayı ihmal etmemişler tabii ki. İncir ve süt buluşturulmuş ve güzel bir lezzet yakalanmış.

Dalından yemeye bayıldığımız ve sonrasında güneşte kurutulan incir, hepimizin evinde ve tatlılarında yer bulmuştur. Tok tutma özelliğiyle de bulunan incirin kurutulması aslında sandığınız kadar kolay olmuyor. Biz tarifimizde Maki Doğal Gıda nın Fethiye'nin köylerinde yetiştirilen kaya incirlerini kullandık. Özellikle bu kaya incirlerini tercih etmemizin sebebine gelince, sanırım size nasıl yapıldıklarını anlatmam gerekicek. Ağustos ayında olgunlaşan ve yere kendiliğinden düşen kaya incirleri toplanıyor, güneşte kurutulup çuvallarla küplere bastırılıyor. Yeneceği zaman çıkartılıp defne yaprağı, mersin dalı ve kekikle kaynayan suya bandırılıyor. Sonra tekrar kurumaya bırakılıp unlanarak saklanıyor. Bu incirleri her ağzınıza attığınızda bu emeğin aklınıza, defne yaprağı , mersin dalı ve kekiğin tadının ağzınıza geleceğine eminim.

Değerli okurlarımızdan şahane bir bilgi daha edindik, İncir Uyutması Bolu'da ramazan aylarında gece yatarken uyutulup ılık olarak sahurda tüketilirmiş. Tok tutan ve kan şekerini düzenleyen incirin sahurda tüketilmesi şahane bir fikir sanırım. Sımsıcak anılarını canlandırdığımız okurumuz hatırına ramazan ayında da İncir Uyutması yapmaya var mısınız?

Mazlemeler


10 Adet Kurutulmuş Kaya İnciri
500 ml Süt
75 g Toz Şeker
Ceviz (Karamelize Edilmiş)

Hazırlanışı

İncirlere üzerini kapatıcak kadar sıcak su ekleyin, yaklaşık30 dakika dinlendirin.
Süzüp saplarını kesin ve havlu kağıt üzerinde 15 dakika kadar kurutun.
Süt ve toz şekeri şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın, ocaktan alın, incirleri ilave edip blenderdan geçirin.
Tamamını ocağa alıp kısık ateşte 5 dakika kadar karıştırarak kaynatın.
Cam servislere alın ve üzerine bir mutfak havlusu örterek 2 saat kadar oda sıcaklığında (22℃-26℃) mayalanması için dinlendirin.
Daha sonra buzdolabında (+4℃) en az 2 saat dinlendirin.
Cevizleri karamelize edin ve servis ederken kullanın.

Notlar


İncir uyutmanızı hiç toz şeker kullanmadan daha sağlıklı yapabilirsiniz.
Tarifte verilen şeker miktarı kullandığınız incir türüne ve tatlı sevme oranınıza göre değişiklik gösterebilir. Az tatlı sevenlerdenseniz şeker miktarını düşürebilirsiniz.
Biz bu tarifi yaparken hem kara kaya inciri hem beyaz kaya inciri kullandık ve o yüzden fotoğraflarımızda tatlımızın rengi biraz koyu, beyaz bir incir uyutması yapmak için sadece beyaz incirler kullanabilirsiniz.
Blenderınız yoksa incirleri olabildiğince küçük dilimleyin, süte ilave edin ve çatalla ezin.
Yoğurt yapmak için makina kullanıyorsanız, incir uyutmanızı uyutma aşamasında yoğurt makinanızda da dinlendirebilirsiniz. Mutfağınız soğuksa fırınınızı minimum sıcaklığına ısıtıp ve fırını kapatıp incir uyutmalarınızı içerisinde dinlendirebilirsiniz.

Yorum yazın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Tarifler

Diğer Tarifleri Keşfet
GranolaGranola

Granola

Granola hem sabahları sağlıkla tüketebileceğiniz bir kahvaltı seçeneği hem de ara öğünler ve bazı tatlı krizlerini bastırmak için tüketebileceğiniz mükemmel bir alternatiftir. Peki bu granolanın na...

Kek Yaparken Bilmeniz Gereken 9 Tüyo!Kek Yaparken Bilmeniz Gereken 9 Tüyo!

Kek Yaparken Bilmeniz Gereken 9 Tüyo!

O çok sevdiğiniz tavuğa maydanoz yerine göz kararı biberiye katınca çok güzel olmuştu ya; maalesef o çok sevdiğiniz keke süt yerine göz kararı su katınca tadı güzel olmuyor, hatta bir kek bile olmu...

Tuzda Kestane!Tuzda Kestane!

Tuzda Kestane!

Kış iyice bastırdığına göre rahat koltuklarımıza gömülüp kestane zamanı gelmiş demektir. Sizin için harika bir tarifim var.Kestaneyi hiç tuzda yaptınız mı? Hayır, hayır kestaneleriniz tuzlu olmayac...